Hoe omgaan met misbruik van mijn gegevens?
Recent kregen we de melding van enkele hulpverleners dat malafide websites hun openbare gegevens op het internet gebruiken om hun eigen websites mee op te vullen. Om jullie zo goed mogelijk te informeren en adviseren bij deze nieuwe vorm van internetmisbruik, zaten we samen met onze programmeur en onze advocaat gespecialiseerd in dataverwerking en media. We willen jullie namelijk geen overhaaste stappen laten ondernemen.
Na een uitgebreid onderzoek weten we nu hoe deze websites te werk gaan en welke zinvolle acties ondernomen kunnen worden. We informeren jullie graag.
- Internet = internetfraude
- Van wie worden gegevens gebruikt?
- Hoe gaan ze te werk?
- Zijn mijn gegevens gebruikt?
- Moet ik mij zorgen maken?
- Nieuw bewustzijn
- Wat doen wij hiertegen?
- Geef jouw info door aan ons
- Wat kan je zelf doen
Internet = internetfraude
Mensen trachten te misleiden op het internet is zo oud als het internet zelf. Virussen, phishing, ongewenste reclame,… Je kent ze wel. Het overnemen van gegevens hoort hier ook bij. Bedrijvensites zetten bijvoorbeeld ongevraagd jouw gegevens online om inkomsten te kunnen ontvangen via reclame.
De laatste jaren is er ook een nieuwe vorm bijgekomen: gegevens uit hun context nemen en plaatsen op ongepaste sites.
Vroeger zorgde phishing en spammails voor opschudding en verontwaardiging. Nu zijn deze alom bekend. Ook rond louche websites is er gelukkig reeds een nieuw bewustzijn en kijken bezoekers of de website betrouwbaar is of niet. Het bewustzijn over gegevens die uit hun context getrokken en misbruikt worden, zal in de toekomst gelukkig verder stijgen.
Van wie worden gegevens gebruikt?
Eerst en vooral: het treft iedereen die met zijn naam aanwezig is op het internet. Om hun eigen site op te vullen, gebruiken louche sitebouwers gegevens van allerhande websites. Blogsites en social media zijn geliefd, maar ook kleine en grote sites met uiteenlopende thema’s. Immobiliën, mutualiteiten, advocaten, bouwfirma’s en dus ook sites uit de hulpverlening. De malafide sites lijken geen voorkeur te hebben en verzamelen lukraak informatie.
Veelal wordt de naam en wat tekst gemixt met andere inhoud. Als je doorklikt, kom je op een datingsite of sekssite terecht. De sites hebben steeds nietszeggende namen en zijn nooit hoog gerankt in Google (meestal pas vanop de 3e pagina). De kans dat bezoekers hierop terecht komen is dus bijzonder klein.
Goed om te weten: van de getroffen hulpverleners is slechts bij een kleine minderheid van de gevallen die we tot nu toe onderzocht hebben, Vind-een-Psycholoog.nl als bron genomen. Vooral privéwebsites en sites van groepspraktijken worden gebruikt alsook andere kleinere koepelsites.
Hoe gaan ze te werk?
Als je wilt dat informatie voor de wereld zichtbaar is, dan is die ook voor de hele wereld zichtbaar. Wat Google kan lezen is ook beschikbaar voor andere informatie-zoekers online. Het gaat dan niet om personen die manueel informatie gaan kopiëren, maar wel programmatiescripts (een soort digitale robot) die snel en in grote hoeveelheden info kunnen opnemen, verwerken en opnieuw samenvoegen.
Zo gaan ze te werk: automatisch afschuimen van het internet, connectie zoeken tussen bepaalde teksten en deze teksten van verschillende websites met elkaar verweven. Zo krijg je snel een ‘nieuwe bruikbare tekst’. Nadat deze een plaats gekregen heeft in Google worden deze websites automatisch doorgelinkt naar malafide websites. Wellicht hopen ze op deze manier meer bezoekers te ontvangen.
Wie zijn deze mensen? Door de Nederlandstalige teksten lijken dit op het eerste zicht Belgische sites. Vanuit onze research blijkt echter dat deze sites worden gehost (lokalisatie van de server) in uiteenlopende landen, zowel in Europa als over de rest van de wereld. Zulke sites worden vaak ook geforward (doorgestuurd) naar andere hostingsplaatsen, om ervoor te zorgen dat ze erg moeilijk traceerbaar zijn.
Zijn mijn gegevens gebruikt?
Je kan in Google nagaan of jouw naam gebruikt wordt. Zoek jezelf op en ga naar de 3e of 4e pagina. Klik niet op de linken, want hiermee help je ze. Je krijgt er mogelijks ook ongewenste reclame of malware door. Als je er toch op klikt kom je meestal op een andere website terecht waar jouw gegevens meestal niet op te vinden zijn.
Moet ik mij zorgen maken?
Leuk is anders, maar in paniek schieten hoeft ook niet.
Bezoekers gaan standaard niet voorbij de 1e pagina in Google. Daarom is het zinvol om aanwezig te zijn op een grote, betrouwbare website die bovenaan in Google staat. En tegenwoordig heeft de doorsnee bezoeker gelukkig voldoende logische inschatting om te beseffen dat deze info niet klopt. Een gezonde mentaliteitswijziging is op gang.
Het bestaan van deze linken is natuurlijk erg onaangenaam. Toch is de kans op grote schade klein. Daarnaast is het goed om te weten dat al jouw persoonlijke gegevens (zoals emailadres, facturatiegegevens,…) en cliëntgegevens sterk beveiligd zijn bij ons.
Nieuw bewustzijn
Zoals phishing en spammails vroeger voor opschudding zorgden en nu algemeen gekend zijn, zal ook rond louche websites een nieuw bewustzijn groeien.
Google maakt reeds een degelijke schifting. Daarnaast is er al een mentaliteitswijziging waarbij bezoekers oplettend en kritisch genoeg zijn om betrouwbare sites van louche sites te onderscheiden.
Net zoals spam de voorbije jaren een opmars kende, komen ook dit soort louche websites steeds vaker voor. Deze punten kunnen je helpen de sites te herkennen:
- De domeinnaam is geen logische verwoording zoals ‘vindeentherapeut’, maar wel zaken zoals ‘pt.propacfalorato’ of ‘form.usletpinschrison’
- De website eindigt op een vreemde extensie, dus niet .be, .nl, .com enzo. maar wel .tk, .ml of .gq en dergelijk.
- De inhoud van de website voelt vreemd. Er staan teksten samen die niet samen horen te staan.
- De titel in de zoekresultaten heeft niks met de zoekopdracht te maken. Je krijgt een andere omschrijving dan je zou verwachten.
Wat doen wij hiertegen?
Wij hebben sinds de melding reeds vele verdachte sites als spam aangegeven bij Google. Hoe meer meldingen, hoe groter de kans dat Google deze sites zal bannen uit de zoekresultaten.
Overhaaste stappen ondernemen heeft niet veel zin. Eens juridische procedures zijn opgestart, kan dit jammer genoeg erg lang aanslepen. En aangezien er waarschijnlijk buitenlandse bedrijven achter dit bedrog zitten, is de kans op succes klein. Stappen die wel zinvol zijn en kans hebben op succes, die gaan we onderzoeken.
Momenteel onderzoeken we verder samen met diverse programmeurs en onze advocaat Bart Van den Brande, die gespecialiseerd is in dataverwerking en media, hoe deze bedrijven te werk gaan, in welke landen ze gelokaliseerd zijn, en afhankelijk daarvan, welke stappen wij en jullie kunnen overwegen én welke daadwerkelijk ook zinvol zijn.
Geef jouw info door aan ons
Wordt jouw naam gebruikt? Laat het ons dan even weten, dan hebben we meer informatie om het onderzoek op te bouwen. Geef je naam en de malafide sites door. Laat ook weten vanuit welke website de tekst die ze gebruikt hebben oorspronkelijk komt (je eigen website, je groepspraktijk, je profiel bij ons, een andere koepelsite,…).
Dit vooronderzoek nemen wij volledig voor onze rekening. De info en de verder te ondernemen stappen die hieruit voortvloeien zullen we alvast met je delen.
Wat kan je zelf doen?
Zie je jezelf ongevraagd op een .be site staan, dan kan je met een grote kans op succes deze website contacteren en gewoon mailen om jouw gegevens te verwijderen. Gaat het over sites met een vreemde extentie (zoals .tk, .ml, .gq,…) dan kan je zelf één en ander ondernemen om dergelijke websites te signaleren bij Google.
Merk je verdachte weergaves in Google van jouw naam of die van een collega, doe dan het volgende:
- Ga naar de zoekresultaten in Google waar je één of meerdere vreemde google-resultaten terugvindt
- Klik NIET op de linken. Zo geef je de slechteriken enkel een betere rating. Deze websites bevatten soms ook virussen, malware of cookies voor vervelende reclame.
- Scroll naar de onderkant van de Googlepagina. Daar vind je de knop ‘Feedback sturen’. Klik op die knop.
- Er opent zich een scherm voor het invullen van je feedback. Zorg ervoor dat de optie ‘Screenshot opnemen’ aangevinkt staat. Er wordt dan automatisch een screenshot geladen.
Vanaf nu lijkt het ingewikkeld, maar als je het rustig bekijkt is het eenvoudig.
- Klik op het screenshot om de voor jou belangrijke informatie aan te duiden.
- Je kan nu naar boven en onder scrollen. Beweeg je muis over bepaalde delen van de resultaten, dan verschijnen die in balkjes met een geel randje. Klik ieder element aan waar jij aanstoot aan neemt, of wat niet klopt. Klik daarna op ‘Klaar’. (Alle volledige namen, adressen en locaties in het screenshot werden vervaagd om de identiteit van deze persoon te beschermen.)
- Vul bovenaan bij ‘Heb je feedback?’ in waarom deze zaken net een probleem vormen voor jou. Vermeld zeker dat de informatie overgenomen is van jouw site, ons platform, of een andere doorverwijs-platform. Daarna klik je op verzenden, en zal je feedback verwerkt worden door Google.
Heb je nog vragen? Geef dan gerust een seintje. We ondersteunen je graag hierin.
Met vriendelijke groeten,
Het VindeenTherapeut.be-team