Terug naar boven

Francisco Beisterveld

Mind & Emotions

Cliëntgerichte therapeut

Graafseweg 274, kamer 2.16 2e verdieping

6531ML Nijmegen - (GLD)

Introductie

Ben je al een tijd bezig met oplossingen voor je klachten te zoeken, maar vind je maar geen oplossingen? Ben je bereid een diepgravend proces aan te gaan? Een proces dat oude pijn naar boven zal brengen, maar tegelijk jou ook dichter bij jezelf brengt? Een proces waarmee je eindelijk die oude pijn kunt helen en je kracht kunt vinden die onder die pijn verborgen zit? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Als je zelf al eerder therapie gehad hebt, dan weet je vast wat ik bedoel met het belang van de klik met je therapeut. Voor effectieve therapie is jouw relatie met de therapeut essentieel. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het de bepalende factor is, nog veel belangrijker dan welke methode ook. Een goede relatie met je therapeut is niet alleen de klik die je wel of niet voelt op het eerste gezicht. Het is ook het gevoel dat je therapeut je echt begrijpt als je iets kwetsbaars vertelt. Dat je therapeut niet alleen begrijpt wat je vertelt, maar ook wat je erbij voelt. Dat je therapeut het ook hoort als je op iets belangrijks zit, maar er nog niet de woorden voor hebt. Het is ook de ervaring dat je therapeut je helemaal accepteert als je iets deelt waar je je erg over schaamt. Het is ook de ervaring dat je soms een meningsverschil kunt hebben (of een andere deuk in de relatie), en dat jullie er samen uitkomen. Het is ook voelen dat je therapeut je voldoende weet uit te dagen, maar tegelijk ook goed aanvoelt op welk punt je vandaag aan je max komt.

Het belangrijkste wat mij als therapeut beschrijft is de volledige acceptatie van jou als persoon. Mijn nieuwsgierigheid naar alles wat je bent en wat je hebt meegemaakt. Mijn warmte. Veelgehoorde feedback van mijn cliënten is vaak iets in de trant van; "Ik heb het gevoel dat jij mij echt helemaal begrijpt en accepteert". Voor veel cliënten is dat helaas de eerste keer in hun leven dat ze dit ervaren.

Binnen dit kader van acceptatie, nieuwsgierigheid en warmte gaan we aan de slag met zaken als:

  • Wat is er allemaal in je leven gebeurd dat jou gevormd heeft? Kunnen we dat wat pijn gedaan heeft verzorgen?
  • Hoe ben je in je ontwikkeling naar je zelf en naar de wereld gaan kijken? En kan dat zelfbeeld en wereldbeeld je soms belemmeren?
  • Wie ben je nog meer, los van je overlevingsstrategieën en oude pijn?
  • Welke kracht/kennis/inspiratie zit er verborgen in je, en kunnen we daar contact mee krijgen?
  • Met meer interesse en mildheid met jezelf omgaan (inclusief al je valkuilen, gevoeligheden, overlevingsstrategieën)

In dit psychotherapeutisch proces zijn emoties ons belangrijkste instrument. Emoties laten zien wat er echt toe doet voor je. Emoties kunnen je soms ook in de weg staan om contact met jezelf te maken (teveel of te weinig voelen). Het zijn ook emoties die iets moeilijk of pijnlijk maken. Het is je eigen 'gut feeling' die je helpt om voor jezelf op te komen. En het zijn emoties die je meer verbonden doen voelen met de mensen om je heen. Ik ben er om je in dit proces te begeleiden en je te helpen je emoties aan te kunnen gaan. Ik ben (o.a. door mindfulness, leertherapie, supervisie) stevig verbonden met mijzelf waardoor ik een veilige bedding kan geven voor jouw emoties. Je hoeft niet bang te zijn dat je misschien te weinig voelt/te weinig begrijpt van wat je voelt. Juist dan kun je ook veel baat hebben bij deze vorm van therapie.

Welke klachten

Door mijn manier van werken (transdiagnostisch) kan ik met elk type klacht werken, m.u.v. psychotische klachten. Bij thema's als gender en racisme zal het wellicht fijn voor je zijn als de therapeut ook een bepaalde verbinding met het thema heeft. Helaas zijn dit net thema's waar ik nog weinig mee gewerkt heb en vanuit mijn persoonlijke leven weinig mee in aanraking ben geweest. Je bent natuurlijk wel van harte welkom. Thema's/klachten waarmee ik wel veel ervaring heb:

  • complex trauma/emotionele verwaarlozing
  • enkelvoudig trauma
  • attachment/bindingsproblemen (bv. bindingsangst, verlatingsangst)
  • relaties/niet verbonden voelen/eenzaamheid
  • depressie
  • dwang/OCD
  • angst
  • stress/burnout
  • zelfbeeld/identiteit
  • zelfkritiek
  • relatieproblemen
  • perfectionisme/faalangst/uitstelgedrag
  • existentiële angst/dood/betekenis
  • hoogsensitiviteit
  • narcisme/emotionele manipulatie
  • pestervaringen
  • problemen/pijn/trauma in de relatie met ouder(s)
  • ouderschap
  • AD(H)D
  • hoogbegaafdheid
  • pijnlijke/traumatische ervaringen in eerdere therapie
  • verslaving
  • micro-agressies
  • klimaatdepressie

Hoofd vs hart vs lichaam

Sommige therapievormen richten zich exclusief op denken (bijv. cognitieve therapie) of op het lichaam (bijv. TRE). In onze therapie betrekken we hoofd, hart en lichaam. We hebben woorden (hoofd) nodig om betekenis te geven aan onze ervaringen en gevoelens. We hebben gevoel nodig om te weten welke betekenissen/woorden voor ons er echt toe doen. En we hebben ons lichaam nodig om dat gevoel volledig te kunnen voelen.

Nuchter vs. spiritueel

Of je jezelf als nuchter zou omschrijven of als spiritueel, mijn benadering is geschikt voor je.

Mijn manier van werken zou je als nuchter kunnen omschrijven: ik werk heel praktisch, ik werk niet met hogere/spirituele kennis of methoden.

Tegelijk is er door mijn volledige respect voor jouw eigen ervaring ook ruimte voor wat je zelf als spiritueel of religieus ervaart.

EMDR

In de therapie kan ik gebruik maken van EMDR. EMDR is een krachtige en effectieve vorm van traumatherapie.

Praktisch

We zullen eerst beginnen met een intakeproces. In de intake kunnen we elkaar al wat leren kennen. Ik hoor dan graag wat je belangrijkste uitdagingen zijn, hoe je leven er op hoofdlijnen tot nu toe heeft uitgezien en welke doelen je hebt. Als je al eerder therapie hebt gehad hoor ik graag wat jou toen wel/minder geholpen heeft. Dit intakeproces vraagt doorgaans 1-3 sessies. We komen dan tot een globale routekaart voor de therapie. Op dit punt is het helemaal prima om te stoppen. Ik kan met je meedenken over andere therapieopties als je daar behoefte aan hebt. Als je besluit om door te gaan, dan verwacht ik een bepaalde commitment van je. Dit houdt onder meer in dat we elkaar wekelijks of 2-wekelijks (online/face to face) zien. En dat je je best doet om je proces prioriteit te geven in je dagelijks leven (bijv. niet regelmatig sessies afzeggen). Reken op 10-20 sessies als je milde problemen hebt of een beperkte hulpvraag. Als je ernstige of langdurige klachten hebt/klachten die duidelijk verbonden zijn met je jeugd, dan kun je denken aan 30-80 sessies. Het staat je natuurlijk vrij om op elk moment de therapie te stoppen.

Ik maak gebruik van een feedback systeem waardoor we een vinger aan de pols kunnen houden hoe het gaat met je proces. Regelmatig zullen we een momentje nemen om terug te blikken en om te kijken wat je nodig hebt voor verdere progressie.

Locatie

Ik werk vanuit mijn praktijk in Nijmegen. Het is mogelijk om regelmatig online sessies te hebben, alleen acht ik het wel nodig elkaar af en toe ook fysiek te kunnen zien.

Over mij

Ik ben naast psychotherapeut (in opleiding) en mindfulness trainer ook vader van een kindje van 4 en een pasgeboren baby. Het vaderschap vind ik het mooiste wat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt. Tegelijk leert het mij ook heel veel. Over mijn eigen valkuilen en blinde vlekken. En mijn zoontje laat me heel mooi zien hoe je met veel emotie in het leven kunt staan.

Het is pas later in mijn leven dat ik er voor koos om therapeut te worden. Tot die tijd was ik op een rusteloze zoektocht, hoewel ik niet wist waar ik naar op zoek was. Ik had verschillende relaties, banen. Ik heb in verschillende landen gewoond. Uiteindelijk heb ik contact leren en durven maken met mezelf. Het is een proces dat nog steeds doorgaat. Een direct resultaat van dit proces was mijn keuze om therapeut te worden.

F.A.Q.

Wordt een deel van de kosten vergoed door de zorgverzekering?

Nee, er zijn helaas geen vergoedingsmogelijkheden.

Wat zal ik precies tegenkomen in therapie?

Dat kunnen we vantevoren niet zeggen. Vaak zie ik dat als ik met een cliënt een bepaald thema heb doorgewerkt, er een ander (soms onderliggend) thema tevoorschijn komt.

Zal het erg pijnlijk worden?

Het doel van de therapie is niet persé dat je veel emotionele pijn moet voelen. Maar het is wel belangrijk dat we aandacht en zorg geven aan de pijn die je al met je meedraagt. En die aandacht en zorg kan in het begin de pijn scherper maken. Tegelijk zul je merken dat je pijn door de liefdevolle aandacht verandert. Er komt als het ware een zachte, warme laag omheen. En je komt meer in contact met de helende, krachtgevende emoties die eronder zitten. Zo kan bijvoorbeeld diepe schaamte over jezelf transformeren door beter het verdriet en de boosheid te voelen rondom de situaties waarin je je als kind hebt geschaamd. Vaak zijn dat situaties waarin iemand anders bewust of onbewust over jouw grenzen is gegaan.

Zal de therapie impact hebben op hoe mijn leven eruit ziet?

Waarschijnlijk wel. Psychotherapie kan je leven op de kop zetten. Wat nu heel belangrijk voor je is kan zijn waarde verliezen. Je kunt andere dingen belangrijk gaan vinden in relaties waardoor sommige relaties minder belangrijk voor je kunnen worden. Bedenk wel dat al deze verschuivingen ervoor zorgen dat je meer in lijn gaat leven met wie je echt bent.

Kan de therapie een negatieve impact hebben op hoe ik functioneer?

Hoe zwaar de impact is, is natuurlijk afhankelijk van de thema's waar we mee aan de slag gaan. Maar over een heel therapietraject gezien zullen er waarschijnlijk af en toe momenten tussen zitten dat je je moe/wat angstiger/somberder/eenzamer/... voelt. Dat hoort er bij. Tegelijk zul je (meestal) ook merken dat er een opgaande lijn is wat betreft je klachten.

Ik weet niet zeker of ik een trauma heb/moet ik een trauma hebben voor therapie?

Wat precies een trauma is, is een theoretische discussie. Voor onze therapie is deze term niet belangrijk. We werken met belangrijke gebeurtenissen/relaties/pijnlijke emoties die jou gevormd hebben. Hoe weten we of iets belangrijk is: dat zul je zelf tijdens de therapie merken.

Misschien was het allemaal mijn schuld/misschien beeld ik het me allemaal in

Wat ik regelmatig hoor in therapie is 'En wat als [mijn gemis aan liefde/mijn gevoel van onrecht/.....] nou mijn eigen schuld was?' en 'Wat als ik me als kind heb ingebeeld dat bepaalde dingen niet fijn voelden?'.

De antwoorden op deze vragen zijn niet relevant voor onze therapie. We werken met jouw subjectieve ervaring. De ervaring die je nu hebt als je terug denkt aan dingen van vroeger. En de ervaring die je als kind had.

Deze vragen zeggen meestal veel over hoe cliënten geleerd hebben hun eigen ervaringen te discrediteren.

En zelfs al zou het antwoord positief zijn op één van deze vragen, elk mens verdient aandacht voor pijnlijke gevoelens.


Lees verder

Therapievormen

EFT - emotion focused therapy EMDR – eye movement desensitization and reprocessing Cliëntgerichte therapie / clientcentered therapy Meer ...

Ondersteuning bij

ADHD Weinig zelfvertrouwen Game- of schermverslaving Meer ...

Praktische informatie

Leeftijdsgroep

Jong volwassenen Mannen Ouders Vrouwen Ouderen Personen met een fysieke beperking Vluchtelingen Zwangerschap Volwassenen

Bereikbaarheid

Bereikbaar met openbaar vervoer Dicht bij trein station Met parking Vlot bereikbaar met de auto Dicht bij bushalte

Plaats

In de therapiepraktijk

Consulttype

Groepstherapie Individuele therapie

Talen

Nederlands Engels

Werkmomenten

Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur

Prijs voor een consult

110 euro (speciale tarieven: 90 euro i.g.v. beperkt inkomen)

Duur van de sessie

Standaard: 45 minuten

Opleiding

- Cliëntgerichte psychotherapie: 4-jarige postgraduate opleiding (Universiteit Leuven) (2022 - heden)
- EMDR basisopleiding 2
- EMDR basisopleiding 1
- Emotiegerichte therapie voor boosheid en schaamte: masterclass (Eftin)
- Emotiegerichte therapie, niveau 1, 2, 3 (Eftin, Focus on Emotion, SoCal)
- Emotiegerichte therapie voor complex trauma: masterclass (Eftin)
- Emotiegerichte therapie voor gegeneraliseerde angst: masterclass (Apanta)
- Focusing: masterclass (Eftin)
- Pesso therapie, niveau 1 (Rino)
- Basisopleiding cliëntgerichte experiëntiële psychotherapie (Apanta)
- Mindfulness vervolgopleiding (SeeTrue)
- Mindfulness basisopleiding (SeeTrue)
- verschillende mindfulness workshops (SeeTrue)
- Mindfulness bij burnout (SeeTrue)
- TRE (Trauma Release Exercises)
- ADHD coaching (ADHD centrum Nederland)
- Master klinische psychologie (Universiteit Leuven)
- Master psychologische onderzoeksmethoden (Universiteit Groningen)

Vergoeding zorgverzekering

Er zijn geen vergoedingsmogelijkheden

Leeftijd

46 jaar

Beroepsvereniging

VPeP - Vereniging voor Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie
NIP - Nederlands Instituut voor Psychologen
VVCEPC - Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling
EMDR België

Neem contact op met Francisco

Graafseweg 274, kamer 2.16 2e verdieping

6531ML Nijmegen - (GLD)

Gelderland

Toon telefoonnummer

http://www.mindandemotions.nl

Routebeschrijving